Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

«Χορός» εκατομμυρίων στην υπόθεση Siemens


«Χορός» εκατομμυρίων στην υπόθεση Siemens

15 Απριλίου 2009, 22:52


Εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, τα οποία αποκαλούνται από τους πρωταγωνιστές «χρήσιμες δαπάνες» έφυγαν από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, ακόμη και μέσα σε πoρτ παγκάζ αυτοκινήτων.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της μητρικής Siemens, Κάιλ Γιάγκερμαν, ότι σε μια από τις περιπτώσεις, ο συνοροφύλακας έμεινε άφωνος, όταν τον σταμάτησε για έλεγχο και εντόπισε στο αυτοκίνητό του 1 εκατομμύριο μετρητά, λέγοντάς του ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του τόσα πολλά χρήματα.

Ο Γιάγκερμαν στην απολογία του στο Γερμανό εισαγγελέα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πληρώθηκαν με τα χρήματα αυτά πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται σε καίριες θέσεις, δηλαδή υπό περιστάσεις πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Παράλληλα, περιγράφει τις δαιδαλώδεις διαδρομές των χρημάτων άλλοτε μέσω Ίνσμπουργκ και άλλοτε μέσω Ζάλτσμπουργκ. «Από το Ίνσμπουργκ έδινα εντολές αποστολής εμβασμάτων στους αντίστοιχους παραλήπτες των χρημάτων. Σας λέω, όμως, πως αυτά ήταν ψιλά. Τα πραγματικά μεγάλα ποσά διακινούνταν μέσω τραπέζης στο Ζάλτσμπουργκ.

Από εκεί διακινούνταν κάθε χρόνο 150.000.000 με 200.000.000 γερμανικά μάρκα.» Το άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens κατονομάζει τον Σίκατσεκ ως αρμόδιο για τις πληρωμές προς την Ελλάδα. «Ο Σίκατσεκ παρέδιδε ποσά στο Μαυρίδη, που ήταν υπεύθυνος για την Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες, όπου διοχετεύθηκαν μεγάλα ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.»


Όταν ο Σίκατσεκ κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν ακολουθήθηκε ο επίσημος δρόμος, είπε ότι οι παραλήπτες δεν έπρεπε να γίνουν γνωστοί.
Ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση Νοϊμπέργκερ, στην απολογία του ισχυρίζεται ότι σε συνάντηση που είχε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2004, τον πλησίασε ο Κουτσενρόιτερ και του ζήτησε 40.000.000 ευρώ για την Ολυμπιάδα της Αθήνας.

«Μου είπε, αν θυμάμαι καλά, ότι το ποσό αυτό το χρειαζόταν για τον κ. Χριστοφοράκο. Αρνήθηκα. Δε θυμάμαι αν ήταν κάποια ανεξόφλητη απαίτηση ή κάποιο ποσοστό που έπρεπε να πληρωθεί ή ίσως χρήματα για λαδώματα.»


Αιτία της εισροής «μαύρου» χρήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Χούπερτ, ήταν κυρίως η αλλαγή διοικήσεων στον ΟΤΕ και η ανάγκη διασφάλισης ευνοϊκής μεταχείρισης της Siemens. «Η πληρωμή πολλών πριμ κατέστη αναγκαία, ιδιαίτερα επειδή η διοίκηση του ΟΤΕ άλλαξε ολόκληρη τέσσερις φορές συνολικά, κατά τα προηγούμενα έτη και ως εκ τούτου έπρεπε να διασφαλιστεί ότι δε θα άλλαζε τίποτα στην πρακτική που ακολουθούνταν και η οποία ήταν ευνοϊκή για τη Siemens.»


(Πρώτη καταχώρηση 15 Δεκεμβρίου 2009, 18:23)

Εκτυπώστε το Στείλτε το Μοιραστείτε το στο Facebook pigi---zougla.gr

1 σχόλιο: